Tuffa Tåg presenterar:

Wendenäs –Sumsele Järnväg
en LGB trädgårdsjärnväg i Norrland

Byggteknik

[ Hem | Fotogalleriet | Länkar | Byggteknik | Fisken | English | Deutsch ]

Bygga Modellhus.

fuchsia1.gif (6608 bytes)Först behöver man en förebild. Det kan man få via foto, ritningar, skisser, uppmätning eller bara hitta på. Jag är övertygad om att du har något kul testobjekt i närheten. Titta på biblioteket under "Arkitektur", eller någon hembygdsförening,som ofta har användbara husritningar. Bygg med lokal anknytning och hitta på en historia om ditt hus som du kan berätta. Sen kan man ljuga ihop något kul. Ta med intressanta detaljer som blivit liggande i skrotlådan och kolla gärna hur andra gjort och låna idéer.

Foton kan man experimentera med så att man får fotots storlek ungefär så att det blir lätt att mäta ..Jag fotade vid ett tillfälle en banvaktsstuga och huset på fotot blev av en händelse 95 mm långt och huset var 9.5 meter . Jätteenkelt att mäta. Läge för experiment, antingen med förstoring eller att ställa sig på lämpligt avstånd från det som ska avbildas.

Ritningar är ej sällan i skala 1:100 och det är också lätt att mäta. Alla mått x 4

Att mäta på ett hus är också enkelt om man har en tumstock med tum på ena sidan och mm på den andra. Ett mått 1 meter långt är 40 tum och det blir i skala 1:25 40 mm. Lätt som en plätt.

Jag har valt att bygga husen i skala 1:25 för det är mycket lättare att mäta. POLA:s hus t.ex. är faktiskt i skala 1:30 om man kollar . Jag har gjort några hus i skala 1:30 - 1:35 för att ha i bakgrunden. "Lura ögat"

Man kan även hitta på. Då kan man hålla koll på att en vanlig kåk är 8-10 meter lång och c:a 3,5 meter hög (5-6 meter till taknock) Ett fönster är 1,20-1,30 högt 80-10 cm brett

En dörr är 2 meter hög och 1 meter bred. Många roliga enkla hus finns det: Lador, vedbodar, små och stora stugor av alla de slag. Bara att titta sig omkring .

Lim och färg.

Jag har experimenterat mycket men funnit att bra kvalitet på lim och färg lönar sig. Lim av typ golvlim för våtutrymmen är utmärkt. Lim typ polyurethane funkar också bra. Testa! Lim typ kontaktlim tål inte solljus och smältlim tränger inte in utan blir ormar efter första regnet . Vanligt trälim är en underskattad produkt. En kupol eller något annat oformligt går mycket bra att göra av papier-maché med brunpapper och trälim. Återigen ett trick från modellflyget

Färg av bra kvalitet för utebruk med grundmålning gör att ditt hus håller länge. Utelasyr!

Väggar

Först stomme av Plywood. Jag har använt formplyfa som kom från ett brobygge begagnat .Matt i ytan och lätt att såga om man ger tusan i att såga i alla betongkluttar som blivit kvar.

Alternativt kan man använda båtplywood men det är dyrt .

Till mindre hus har jag köpt 7 mm plywood som används till inredningar i husbilar och husvagnar, fuktstabilt.

Varning använd inte spånskiva eller vanlig plywood, det sväller.

Prova med en liten bit i en vattenhink en vecka eller två.

Det finns säkert massor med idéer som jag aldrig ens kommit att tänka på, berätta gärna för mig. Jag kan byta idéer.

Sen var det väggytan: bräder, stående och liggande, tegel., reveterat,

plåt eller timrat. Prova att bygga en lada som är timrad, enkelt utan fönster, och en dörr i träpinnar eller tunn plywood. Olika små lustiga skärmtak är effektfullt.

De som säljer material för modellflyg brukar ha mycket användbart. Jag har valt att hos en kompis såga list 1x5 mm och liknande dimensioner (flera hundra meter) och sedan limma med golvlim avsett för badrum. Med lite olika dimensioner kan man få snygga och billiga träväggar, typ lockpanel, locklistpanel, stockpanel och fjällpanel. Dessa målas med grundfärg för utebruk och sedan med utefärg. Detta håller utmärkt och jag har mina hus ute flera månader i sträck. (Dock ej över vintern, för de möglar under snön)

Ett reveterat hus målas med färg med en näve spån inblandat, från bandsågen eller liknande.

Tegel håller jag fortfarande på och experimenterar med. Jag återkommer.

Jag gjorde en gång ett hus av 10x10 mm träpinnar 20-50mm långa som slängdes i en burk grå färg med grus och fint sågspån som torkades sedan. Det blev som Leca-sten eller hålsten och limmades ihop med trälim. Det blev riktigt bra tycker jag själv.

Det finns färdiga väggmaterial i plast (amerikanska och tyska) Dyrt men kan vara

försvarbart på ett mindre hus.

Styrofoam är ett intressant material till borgruiner eller någonting där murarna markeras med kaksporre eller liknande . Runda torn byggs av avloppsrör i plast. Gjutna väggar i betong i en styrofoamform funkar bra .Tänk bara på att göra formarna svagt koniska så att det går att få ut väggarna utan att skada formen. Byt gärna objekt med kompisen

Tak är ett elände egentligen för det är stora ytor och det blir snabbt kostnader.

Jag har haft turen att jobba på ett plåtslageri en gång och där hittar jag spillbitar som är lätta att knäcka till. En kompis jobbar på en firma som gör värmeväxlare där det ibland blir något användbart över. Offsetplåt från ett tryckeri går att forma lite som man vill. Tomma ölburkar har intressant tjocklek. En plåtremsa mellan två kugghjul ser roligt ut, liknande taktegel. Ibland finns det plåt som är präglad på ett visst sätt som ger intressanta effekter, t.ex. sån här våfflad plåt som finns på husvagnar. Plåt med fastmålad björntråd ser ut som falsat plåttak.

De flesta tak är olika , det är alltså inte bara svart korrugerad plåt på alla.

Det är en sport att hitta sånt som andra slänger bort och tigga det. Utrangerad skyltmateriel har mycket användbart, plexiskivor till fönster osv. osv.

Ett tak med kluvna stockar blev effektfullt på ett torp.

Det är också kul att testa ovanliga lösningar. Torvtak (i plåtlåda) fungerade alldeles utmärkt med en bit torvblock som skars till. Där växer mossa med tiden och vill man få det att växa snabbare kan man slå på en skvätt utspädd filmjölk. Då bör givetvis huset få stå ute sen….

Fönster görs i plexiglas. Där limmar man på fönsterspröjs av tunn plast. Jag hittade stora plastskivor på en firma som säljer drivremmar och liknande för industrin. En jätteskiva 0,75 för en hundring. Sedan skär man till lister i olika bredder i en pappersskärare.

Fönster är oftast en avsevärd massa och det blir fort tråkigt. Men för att citera Pelle Lundberg en modellflygare och byggare av hög klass: "-Gör något varje dag , en kvart eller tre timmar. Det blir resultat i längden."

Så är det dags för dej att prova på ett bygge .Det är inte svårare att bygga ett stort hus jämfört med ett litet för det är lika många moment. Ett litet hus drar dock mindre byggnadsmaterial, och är mer lättplacerat. Det är också roligare med flera små hus än ett stort. Prova också att åldra huset genom att tona färgerna med lite grått, brunt och grönt gärna vått i vått.

Så kan man tillsätta detaljer: stegar, vedhögar, blomkrukor, trasiga bilar, tvättlinor med tvätt, utemöbler, flaggstänger ,människor och djur. Det är inte klokt vad med skrot det finns på gårdarna runt omkring . Kolla och lägg på minnet och knyck idéer.

Jag provade att bygga ett hus som höll på att ramla ihop, med tak typ damcykel, och det var svårare än man kan tro. Nåja det blir nog med sneda hus ändå så det räcker .Det finns nämligen alltid någon plats för alla misslyckanden också.

Sådär då var det huset klart. Dags för nästa som blir mycket bättre, eller hur?

Byggteknik landskap

Vi bor i norrland. Det är egentligen helt sanslöst att hålla på med trädgårdsjärnväg här.

Den effektiva trafiksäsongen är juni-augusti med bonus för september om det är fint. Den första maj ligger fortfarande snön kvar ytterligare några dagar men sen är det full fart.

Jag har den lilla egenheten att jag bär in tågen på hösten i september-oktober och ut igen i maj. Några har frågat hur lång tid det tar och jag brukar säga att det tar en vecka att plocka in på hösten. På våren håller vi på och bygga så länge att vi vanligtvis har med oss det sista ut dagen innan vi ska plocka in alltihop igen .Så har vi hållit på i fjorton år.

Nu tar jag i en del men ungefär så funkar det.

Vi har oturen att bo på en helt plan tomt med tjälskjutande mark. Detta ställer till det en hel del problem men är inte omöjligt. Den plana tomten får man då böka till på något sätt .Vi har grävt allt för hand .Jag rekommenderar en grävmaskin, en stor bamsing, störst är bäst, för det är otroligt tungt att gräva för hand.

Tjälen löser vi med urgrävning, sand och markisolering. Det lönar sig att vara noggrann med underarbetet. När vi byggde i början när jag var arbetslös. Då hade man gott om tid men inga pengar. Det blev alltså si och så med underarbetet, så det måste vi göra om nu.

Vi ville först ha en damm med bäck och ett vattenfall . Jag köpte först sån här dammfolie i plast som finns på trädgårdsmarknader. Den kan väl vara bra men i maj är det kallt och folien blir som plåt .Då är det bättre med gummiduk typ Värnamo dammduk för proffs. Dyrt och bra, segt och motståndskraftigt. Det är dock svårt att skarva själv .Måttbeställ!

Jag gjorde misstaget att gräva en alldeles för liten damm i början .Mitt råd är ta i så stort du bara nånsin kan och dubbla det , då är man i närheten av att bli nöjd. Vi ska väl bygga vår fjärde damm snart……

Sen är det pump. Glöm alla larviga broschyrer med skummande forsar osv. osv. med en liten 24V pump för 495 kronor. Här gäller endast en sak , störst är bäst . Just nu har jag en länspump som ger 14 kubikmeter per timme. Det är lättare att strypa en stor pump än att försöka locka ut något orimligt ur en liten. Slangar ska vara grova och korta, 2 tums eller något liknande. Glöm alla trädgårdsslangar på1/2" eller ¾", värdelöst.

Forsar är roliga , det är bara att lasta i sten, rund, tills det låter bra .Långa strängar med folie till bäckar osv. har jag skarvat med sånt här svart gegga som glasmästaren använder till bilrutor .Göm den svarta folien med stenar och sådant annars ser det inte naturligt ut.

Använd inte sprängsten det finns bara runt kraftverken i norrland. Jo förresten runt tunnelmynningar går det bra. Sedan kan man mura med sprängsten också.

Planera din bana:

Skissa upp hur du tänkt dej din bana och mäta och rita upp den t.ex. i skala 1:10 på ett jättepapper. Ska den gå runt staketet eller ska den bli som vår bana, sammanhängande på en större yta? Gör berg och dalar större än du tänkt dig för du vill ändå göra om det sedan, om det blev för litet. Om du tänkt bygga i etapper så tänk efter före hur du vill fortsätta för annars blir det näst intill omöjliga kompromisser. Provlägg spår och tänk efter hur stora tåg du vill köra .Tänk på att inte göra stigningarna mer än 4% (kanske bara 2-3% om det är mycket kurvigt. En mall av en enmeters träpinne med en 4 cm. kloss i ena änden och ett vattenpass löser det mesta.

Byggteknik landskap

Berg:

På vår flacka tomt fanns inget. Vi ville ha sten och kuperat .Vi har väl fraktat hem 40-50 bilsläpvagnar med sten och grus. Sen har vi staplat och murat och gjutit med betong och ändå har vi hela tiden nya idéer om hur vi skulle ha gjort. Det blir liksom aldrig färdigt.

Tunnlar och broar.

Tunnlar har jag flera olika idéer om. En tunnel gjordes av en hoprullad korrugerad svart plåt i lämplig längd. En tunnel blev murad av Leca-block med tak av betong armerad med sträckmetall från skrotade SJ timmervagnar .Fyll hela tunneln med sand och gjut betongen uppepå. När det stelnat är det bara att skotta ut sanden . Takvariant 2 är betongplattor köpta eller hemgjutna. (Lägg i armeringsjärn) Tunnel typ 3 av murad natursten eller sprängd sten. (Går bra här)

Någon modell blev med tak av durkplåt (Skrot) osv. Tunnelöppningarna ska inte vara för stora. Här kommer styrofoammetoden väl till pass igen.

Klippor: experiment med betong i hopknycklad aluminiumfolie som sedan rätas ut lite.

Broar: flera varianter av broar av Rundjärn eller fyrkantjärn som svetsats ihop. Blir så starkt så det går att stå på. Valvbroar och halvelliptiska stående och hängande samt olika fackverk och parallelltrapetsmodeller finns. Kolla i verkligheten.

Sen har jag förfärdigat stenbroar som är rejält fusk: Runt en tillskuren kärna av styrofoam har jag lindat kycklingnät och sedan slabbat på cement och småsten. Därtill en brobana av plywood med staket av tråd.

Amerikanska träbroar av Trestle-typ eller Bron över floden Kwai-modell (Bra film se den)

är mycket lätta att göra och är mycket effektfulla över en dal eller en uttorkad sjö, alltså en större grund grop med små och medelstora stenar. (Lägg fiberduk under stenarna så slipper du ogräset)

Banunderbyggnad:

Spåren har jag lagt lösa i makadambädd av 4-6 mm grus. (Sånt där som dom sandar med på vintern.) Jag har grävt bort jorden 15-20 cm djupt och 20 cm. brett. (en spadbredd, så noga är det inte) sedan har jag fyllt tillbaka med sand och denna makadam. Sen kan spåret lyftas som i verkligheten med spåren på plats, tills det blir bra. Glöm inte bort att gömma eventuella kablar i banvallen. (praktiskt ställe att ha dom på) Lägg fiberduk i botten, motar ogräset.

På sidorna som avgränsning har jag tiggt plåtremsor (skrot, buckliga) c:a 20 cm breda, som stuckits ner mellan jord och grus.

Det kan vara bra att göra en mall för lastprofilen för att slippa otrevliga överraskningar sedan.

Stationer:

Gör ordentligt med plats för stationerna, det är inget kul att behöva lägga stationerna delvis i kurvor för att få plats med allt .(Det blir så mycket löjliga urspåringar)

En intressant bantyp praktiseras av vännen Bo (lååångt söderut) Där finns en station för rangering samt en delvis dubbelspårig linje runt tomten med flacka kurvor och olika banavsnitt med diverse scenerier. Mycket körmöjligheter och diverse olika avsnitt där det är fullt möjligt att göra en extraslinga om man vill. Den idén ger en relativt fri tomt till annat än tåg. (Kan vara ett argument för att anlägga en bana )

 

 

Blommor
Vår trädgård skulle inte vara något utan alla blommor.
Det är Karin som sköter om och planterar och ordnar allt det vackra runtomkring. Hon drar upp över 2000 ettåriga plantor varje år. Det blir så när man läser frökataloger och hittar en massa spännande Det är inte så dyrt med frö och det blir en hel massa blommor så i det fallet kan man slösa, dock har hon en förkärlek för fuchsior.

fuchsia1.gif (6608 bytes)

 


Andra länkar

Jonas Tausis Åshyttans Enskilda Jernveg http://w1.587.telia.com/~u.58702203/

Uwe Bahnrolli ,tyskt fenomen i rullstol http://home.t-online.de/home/uwe.bahnrolli/

Fin tysk hemsida med mycket godis www.volkers-gartenbahn.de.vu/

Mycket tjusigt från Tyskland http://jens.heinke.bei.t-online.de

Peter Gräf hemsida med många kul detaljer från Magdeburg

http://home.t-online.de/home/peter.graef/home.htm

Bra USA-länk för g-skala www.g-scale-links.com

Många fina tips www.svensk.mj.com

Förstlingen! Med mera. http://hem.passagen.se/pellesteam

Bra svensk MJ-länk www.modellrallaren.com

Göteborgs Modelljärnvägssällskap enormt,vackert.1:45 www.port.se/gmjs

Allt om Hobby massor! www.hobby.se

Svenska Järnvägsklubben Leta dej less! www.sjk.se

Harambee Hobby guldgruva för LGB www.harambee.se

Lusthuset I Yxskaftkälen med massa kul tåg Prata ve n´Kalle www.lusthuset.se

LGB-s egen hemsida www.lgb.de

Vännäs motormuseum www.vannasmotormuseum.cjb.net

Vännäs Kommun lite turisttips och annat krafs www.vannas.se

Jobbet! www.tagkompaniet.se

Bröderna Åhdéns gitarrer www.gitarr.umea.com

Blueslänkar! www.mosquito-music.com/thebluesclub/links

Rolig Älg www.halge.com

Jocke han med jocke.com. Helt utan skyddsnät www.jocke.com

Plats för din roliga sida som ännu inte hittat hit

Jag ansvarar inte för innehållet på någons länk.

[ Hem | Fotogalleriet | Länkar | Byggteknik | Fisken | English | Deutsch ]

Copyright © 2006 Gösta Dahlqvist